Er fremtidens penger kryptert?
Er fremtidens penger kryptert?

Er fremtidens penger kryptert?

Kryptovaluta er blitt er kjent begrep verden over, og selv om mange av oss (spesielt undertegnede) kanskje ikke har satt oss helt inn i det enda, er det likevel svært relevant for dagens teknologi og hvordan fremtiden vil se ut. I dette innlegget vil jeg sette meg inn i hva kryptovaluta egentlig vil si, hva en blokkjede er og hvordan det fungerer i praksis og ikke minst, hva er så bra med nettopp dette?

Kryptovaluta kan kort forklares ved å være en ny måte å sende, oppbevare og tenke penger på. Vi kan se på det som en digital valuta som ble oppfunnet i kjølvannet av finanskrisen i 2008. Etter finanskrisen mistet man i større grad tillit til bankfolk, og man måtte komme med en løsning til å kunne trekke pengene sine ut av bankene. Ønsket om en valuta som ikke ble styrt av regjeringen ble større, og på denne måten kom kryptovalutaen til. Det finnes en rekke ulike kryptovaluta, som for eksempel Ethereum, Monero og Chainlink, men jeg vil ta for meg den største og mest kjente, nemlig Bitcoin.

Hvordan fungerer kryptovaluta?  
Kryptovaluta fungerer på den måten at man må ha en adresse og sende fra, noe som gjerne består av en rekke tall og bokstaver. På samme måte som vi sporer pakker som er på vei til oss i posten, kan denne overføringen spores i en blokkkjede, og man kan følge med på at overføringen har blitt registrert. En av de største fordelene ved kryptovaluta er muligheten til å disponere dine egne penger uten en form for en tredjepart. Man kan lagre pengene i ulike «wallets» som er knyttet til din bruker. Lommebøkene er anonymiserte og det ingen som vet hvem som sitter på pengene, og man trenger en privat nøkkel for å komme inn på den. Selv om den private nøkkelen tilhører deg, er den likevel offentlig i den form av at hvem som helst kan finne tall og bokstav-kombinasjonen og se hvor mye valuta som ligger på den. 

Blokkkjedeteknologien
Men en Bitcoin er ikke mulig uten en blokkjede, da det er dette som gjør det mulig å skape og bruke pengene. En blokkjede består av en rekke blokker som inneholder informasjon, og hver blokk i kjeden er basert på forrige blokk. Så på samme måte som et firma som holder styr på hvem som har hvor mye penger, blir denne informasjonen lagt ut på et nettverk av blokkjeder. Informasjonen på blokkjedene gir oversikt over adressene og pengene som er der og hvor de har reist helt tilbake til bitcoinens opprinnelse. Det vil si at de er desentralisert og kan kalles en «digital regnskapsbok» som kan spore enhver transaksjon. Denne teknologien er spesielt godt egnet i situasjoner hvor det er manglede tillit, da blokkjeden er umulig å knekke. Det vil si at data som allerede er lagret, ikke kan endres uten å måtte endre all data som er blitt lagret i etterkant. 

Blokkkjeden i praksis fungerer på den måten at enhver blokk inneholder en unik signatur (eller hash-er) bestående av en rekke tall eller bokstaver, og hver blokk inneholder deler av hash-en til den forrige blokken. På den måten blir det en lang rekke med elektroniske informasjonsbiter. Hvis blokk 1 heter 100, vil blokk nummer 2 starte på 100 – så sitt eget nummer. De tre siste nummerere til blokk 2 vil blokk 3 starte med, og slik fortsetter blokkene. På den måten linkes to og to blokker sammen. 

Produksjonen av bitcoin
Da Bitcoin er en digital valuta så trykkes den ikke på samme måte som dagens valuta, derimot produseres ved «mining». Hva som menes med det, er at Bitcoinen produseres hos aktører som klarer å løse en kryptografisk gåte. Brukeren som løser kodingen blir belønnet med pengeenheter i form av Bitcoin, og på denne måten oppstår det. Da de ønsker at utvinningen skal skje i et stabilt tempo justeres vanskelighetsgraden betraktelig for hver blokk, og derfor vil det i større grad bli vanskeligere å produsere frem nye bitcoins. På grunn av bitcoin sin protokoll vil det aldri eksistere mer enn 21 millioner bitcoins, og man kan dermed anta at den siste Bitcoinen vil bli minet frem i 2140. 

Fordeler og ulemper 
Bitcoin har en rekke gode egenskaper, blant annet åpen kildekode. På grunn av krypteringsmetoden er det praktisk talt umulig å forfalske, noe som er med på å skape trygghet og tillit til Bitcoin som betalingsmiddel. Det er umiddelbar overføring, helt anonymt og lave gebyrer. For butikkeiere er det også en vesentlig fordel, da det er helt gratis å la kundene betale med Bitcoin, i motsetning til Visa, Mastercard og lignende som krever en viss prosentsats. 

Ulempene er at det enda er få butikker som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel, men likevel er det mange flere nettbutikker enn fysiske butikker. I tillegg er du ansvarlig for egen sikkerhet om du mister dine private nøkler, i motsetning til om du mister bankkortet ditt og har krav på få tilbake pengene. 

Hva kan kryptovaluta brukes til i fremtiden? 
Kryptovaluta brukes ikke i dag i alt for stor grad, men det er like tydelig som at hustelefoner er utdatert, at kryptovaluta vil ha en stor markedsandel i fremtiden. Likevel er det allerede på god vei. Eksempelvis er det en cafe på Alexander Kiellands Plass som tar imot Bitcoin for litt kaffe og kaker, man kan betale flybilletter og hotell, og i Dubai kan man faktisk kjøpe leiligheter for Bitcoin. Med andre ord er det allerede på god vei inn i samfunnet, og jeg tror utviklingen vil bli enorm og fremtidens betalingsmuligheter vil bli helt annerledes enn hva vi ser i dag. Fremtidens penger vil desidert være kryptert, spørsmålet er bare når det skjer. 


Kilder: 
https://snl.no/blokkjede
Kryptopraten – Podcast av Monster 
Pengepodden – 220: Kryptovaluta 
https://finanssans.no/hva-er-bitcoin
https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-aa-vite-for-aa-skjoenne-blokkjeder-og-litt-til

2 Comments

 1. Fredrikke Linnea Eriksson

  Heisann Daria 🙂

  Nok et flott blogginnlegg!
  Jeg synes du forklarer konseptet på en veldig fin og oversiktlig måte og drar sammenligninger til hva folk flest forstår slik at det er lettere å forstå, hvertfall for min del.

  Jeg synes også det er fint at du trekker frem positive og negative sider ved teknologien og forklarer hvordan dette fungerer i praksis og hvordan man kan utnytte dette.

  Supert!
  Stå på, du er flink 🙂 !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *