Som markedsfører er det helt essensielt i å få tilbakemeldinger på om ting fungerer. Hvilke ord fanger kundene, og hvilken plattform er kundene mest mottakelig på? Det beste hadde kanskje vært å sende ut et spørreskjema til enhver kunde som klikker seg inn på lenken din om hvorfor de gjorde det – men heldigvis slipper vi det, og kan få tak mye god informasjon gjennom UTM.
Hva er UTM?
UTM står for Urchin Traffic Monitor. Dette kan forklares som noen kodeord man legger i enden av en URL for å spore hvor lenken kommer fra. Denne innsikten kan avdekke god informasjon, og er svært relevant for å tyde hva som lønner seg videre.
Et eksempel her er hvis jeg skal poste en lenke til bloggen på både Instagram og LinkedIn. Da er det interessant å se hvilke av plattformene som genererte mest klikk til plattformen! Ved å vite denne informasjonen vet kan jeg fokusere mer på den plattformen som gir meg mest verdi. Dermed kan jeg lage to forskjellige UTM-tagger, en som jeg kaller for Instagram, og en jeg kaller for LinkedIn. På samme måte som en merkelapp på et plagg, kan vi ut fra denne tagen se hvor trafikken kommer fra.
Hvorfor trenger jeg dette?
Mitt første inntrykk av UTM var at det var enda et tungvint begrep som jeg ikke så helt nødvendigheten av å sette seg inn i. Så i tilfelle du er lik meg, her er tre gode grunner til hvorfor du bør sette deg inn i det:
- Forståelse av hvor trafikken din kommer fra. I starten tenker man kanskje ikke stort over dette, da man i hovedsak er fornøyd så lenge det faktisk kommer trafikk. Etterhvert vil man nok se behovet for å vite nettopp dette. Dette gir en god indikasjon og pekepinn på hvor trafikken kommer fra og hvilke medier som fungerer bedre enn andre. La oss si jeg markedsfører via Instagram: Er det linken i bio som har mest effekt eller er det swipe-up funksjonen på story?
- Forståelse av hvilke lenker som fungerer. Hvis man har flere CTA (call to actions) i et nyhetsbrev kan man gi hver av dem forskjellige UTM tagger. Dette vil gi en pekepinn på hva som ga mest resultater, og denne informasjonen er gull verdt til fremtidige nyhetsbrev om oppsett og hva som har fungert tidligere.
- Forstå hvilken kampanje som gir best respons!
La oss gå enda litt nærmere inn på dette…
For å lage en UTM-hale må man fylle inn nødvendig informasjon. Så hvis målet er å dele lenken i newsfeeden på LinkedIn, så er det nettopp dette du skal fylle ut her. For min blogg, som stort sett kun deles over LinkedIn eller med andre i klassen så er kanskje ikke denne informasjonen like overraskende, men for en bedrift som har utallige produkter og befinner seg på flere plattformer vil dette gi en god oversikt på hva som er mest lønnsomt.
- Campaign Source
Dette er kilden til hvor lenken befinner seg. Eksempelvis Instagram, LinkedIn eller et nyhetsbrev. - Campaign Medium
Dette er mediumet du bruker. Om du har valgt Instagram som source, kan et medium her være story, innlegg, IGTV eller Reels. - Campaign Term
Betalte søkeord legges inn her. Dette er smart for å se hvilke søkeord som er fornuftige å bruke, og hvilke som ikke genererer noe klikk. - Campaign Content
Hva består innholdet i kampanjen av? Hvis kampanjen er ment til å nå ut til forskjellige målgrupper er dette punktet lurt å bruke for å differensiere informasjonen. - Campaign Name
Navnet på kampanjen eller aktiviteten din. Eksempelvis «Vårkampanje», «skolestart» eller «blackfriday».
- Hold deg konsistent. Google Analytics klarer ikke å ta både store og små bokstaver, så om du både bruker «Facebook» og «facebook» faller de ut som to forskjellige ting. Her kan en grei regel være å bare benytte seg av små bokstaver. Det samme gjelder om man bruker ordene newsletter og nyhetsbrev om hverandre; det er lurt å holde seg fast til noen nøkkelord for å holde et system.
- Bruk det til alt, alltid. Selv om man ikke ser nødvendigheten i å tracke hver minste ting, kan det være god informasjon å ha til senere. Dermed kan det være lurt å ha en fast regel å bruke UTM på alt.
Da var vi gjennom det teoretiske – nå over til det mer praktiske!
Nå skal vi gå nærmere inn på hvordan vi lager en UTM hale. Først og fremst så kan man fint lage det selv ved å redigere litt på URL-en, men det finnes også mange nettsider som tilbyr en mer oversiktlig måte å gjøre det på. Her har jeg brukt Google Analytics sin Campaign URL Builder. Denne bryter ned hver del av URL-en slik at den blir enklere å forstå, samtidig som du får med deg all informasjonen du vil ha med. Etter å ha fylt ut skjemaet vil du få en URL du kan bruke.
Da vil URL-en bli seende slik ut:
Denne kan da deles inn i fire deler. Slik vi kan se i URL-en så er første delen selve URL-en til nettsiden jeg vil tracke, så er UTM-source LinkedIn, UTM-medium er newsfeed og UTM-campaign navnet er test.
Denne lenken deler jeg da på LinkedIn, som er en direkte link til et innlegg jeg har skrevet om influencer markedsføring. Da kan jeg se hvor mange som kommer direkte fra denne delingen!

Videre deler jeg det også på Facebook. Her har jeg laget en egen UTM-hale til denne lenken, slik at jeg kan få en oversikt i Google Analytics om hvilke av plattformene som har generert flest klikk, noe som også vil gi meg innsikt i hvor det lønner seg å dele innleggene mine fremover.
Da vil resultatet se slik ut i Google Analytics. Her kan vi se at begge lenkene genererte relativt like tall, og at det ikke er en vesentlig forskjell på hvilken plattform jeg deler innholdet på.
Synlighet.no. 2014.
Hentet fra: https://synlighet.no/blogg/utm-erket-sporing/ Maylinn Gullmark
Hentet fra: https://www.moenco.no/blog/utm-tagger Bluleadz. com
Hentet fra: https://www.bluleadz.com/blog/what-are-utm-tags-and-how-to-use-them